Bak kulissene med den nye kolleksjonen iQ Surface under Milano Design Week

Bak kulissene med den nye kolleksjonen iQ Surface under Milano Design Week

Slitesterke, fleksible og allsidige; Tarkett sine homogene vinylgulv er et kreativt og holdbart designverktøy. Som et materiale åpner iQ-kolleksjonene et uendelig landskap med uttrykksfulle farger og kreative muligheter. Dette er historien om vår nyskapende kolleksjon iQ Surface - og den spektakulære installasjonen ‘Formations’ under Milano Design Week.

Milano Design Week, en utstilling som utfordrer konsepter

For mange av de besøkende til Milano Design Week handler mye av reisen om de gode samtalene mellom jevnaldrende og kolleger - men også om fortellingene som oppstår mellom konsepter og deres publikum.

Milano Design Week er et utgangspunkt for nye ideer, samarbeid og prosjekter for designinteresserte mennesker fra hele verden. Lanseringen av iQ Surface, og installasjonen "Formations" finner sted i ikoniske Centro Filologico Milanese. Et lokale gjennomsyret i tradisjonen; en av de eldste sentre for forskning og språkstudier. Et perfekt utgangspunkt for eksponering av de unike former for visuelle kommunikasjon som iQ Surface presenterer.

iQ Surface fra Tarkett vil bli avdekket  under årets Milano Design Week, og er et designsamarbeid med det svenske design studioet Note. Kolleksjonen, bestående av fem ulike paletter, viser Tarkett sin homogen vinyl fra et nytt forfriskende designperspektiv. Sammensetningen av farger og nyanser har vært utgangspunktet for utformingen av iQ Surface. I en naturlig overgang mot en mer moderne fargepalett er det utviklet fem spennende fargetemaer; Contrast, Rouge, Sober, Dimmed og Vivid. Kombinert med bruk av fargede sveisetråder skaper kolleksjonen nye bruksområder av det homogene vinylmaterialet innen design og arkitektur.

Opprinnelsen til en kolleksjon

iQ Surface er resultatet av en kreativ reise i samarbeid mellom Tarkett og det Stockholm baserte design studioet Note. Samarbeidet startet i 2018 i forbindelse med installasjonen The Lookout under Stockholm Furniture Fair, en installasjon som avslørte det kreative potensialet i homogene vinylgulv fra Tarkett.

iQ Surface er den kreative destinasjonen til et anerkjent materiale som er elsket og brukt av millioner, et materiale som kombinerer funksjon og design for alle. Våre homogene vinylgulv har et kreativt potensiale som blir klart for mange designere straks de får prøver mellom hendene. Og det er mange som deler samme oppfatning; arkitekten som spesifiserer gulvene i sine prosjekter, de ansatte som er med på å utvikle produktene ved fabrikken i Ronneby samt de uendelige mange gulvleggere som installerer gulvene over hele verden.

Som materiale er iQ-kolleksjonene teknisk avanserte gulv med høy slitestyrke, fleksibilitet og enkelt vedlikehold og renhold —100% tilpasset sin funksjon. I tillegg til dette kommer de estetiske kvalitetene som åpner  mange muligheter for designere og interiør arkitekter.

En kolleksjon som bidrar til sirkulær økonomi

Tarkett har produsert gulv siden 1886. Som en av verdens største gulvprodusenter har vi et særlig ansvar for å drive virksomheten vår på en langsiktig og bærekraftig måte. Vi tror på et tett samarbeid der vi engasjerer kunder, leverandører, forskere og andre slik at vi sammen kan utrette gode ting.

Derfor oppsummerer vi vårt arbeid med holdbarhet i mottoet :

Tarkett bygger sin sirkulære tankegang rundt Cradle to Cradles filosofi og jobber tett med organisasjonen når det gjelder utvikling av nye produkter. Vi er overbeviste om at vi spiller en viktig rolle i utviklingen av en sunn sirkulær økonomi, som omfatter hele leverandørkjeden - og vi tror på et tett samarbeide for å nå disse målene.

Bærekraft og sirkulær økonomi er en hjertesak for Tarkett. Derfor har vi fokus på ReStart i Norden, et innsamlingsprogram hvor vi tar tilbake rester og kapp av vinylbelegg og sender det til resirkulering i Ronneby.

En ny innovativ løsning gjør det nå også mulig å fjerne lim og sparkelrester fra monterte vinylgulv (produsert etter 2011), slik at også disse kan sendes til resirkulering ved anlegget i Ronneby og gjenbrukes i produksjon av nye gulv. Det betyr at iQ Surface gulv som installeres i dag - kan gjenvinnes og brukes på nytt i fremtiden. Dette er et stort steg mot et mer sirkulært og bærekraftig samfunn.

iQ Surface, dekorativ og funksjonell

Det er med referanse til både det funksjonelle og det visuelle at utviklingen og samarbeidet om iQ Surface har sitt utgangspunkt. Som gulvprodusent er det viktig for Tarkett at gulv har en velfungerende funksjon. Men det er også viktig å formidle at dette kan kombineres med det visuelle.

«For oss var det uvissheten om hvor iQ Surface blir installert som bidro mest til det store fargeutvalget. Materialet vil bli brukt på så mange steder hvor farger på gulvet og veggen virkelig kan bidra til trivsel hos de som oppholder seg i rommet. Innen utdanning og helsevesenet kan arkitekten nå i større grad uttrykke en positiv følelse og velbehag i miljøene som utvikles. Det er virkelig en vakker mulighet» sier Charlotte Ackemar.

 “Fra et teknisk ståsted er iQ Surface del av en helt spesiell produktfamilie hos Tarkett. iQ-gulvene tilbyr eksepsjonell ytelse når det gjelder vedlikehold, slitestyrke og gir i tillegg en konsekvent estetisk verdi uansett hvor mye det brukes.” sier Per Sternegård, iQ product manager, Tarkett

“Teknisk sett har ingenting endret seg. Prosessen med å produsere gulvene sammen med Tarkett har vært fantastisk. Det var tett samarbeid mellom teknikerne for å utforske hvor langt vi kunne strekke kreativiteten vår, uten at produktene mistet sin integritet. ,” sier Charlotte Ackemar hos Note.

Et nytt perspektiv på design

For ikke lenge siden, under et ideutvekslings møte, fikk Note tak i en liten prøvebit av våre vinylgulv. Resultatet ble diskusjoner omkring materialets tekniske og estetiske attributter, som igjen har ført oss til iQ Surface. Hver fargegruppe har en base av nøytrale toner, hvilket gjør det perfekt for interiørarkitekter. Hver fargeretning kan kombineres likeverdig med andre designs i samme familie. Med et materiale som kun er 2 mm tykt kan man forme objekter så vel som gulv og vegg og andre elementer. Dette er med andre ord et allsidig designmateriale.

En av hovedutfordringene i dette samarbeidet var å få folk vekk fra å bare se ned. Tarkett har aldri kun vært en gulvprodusent - se opp, se deg rundt, utfordre materialet og la det utfordre deg.

- Florian Bougault, EMEA art director, Tarkett

Fem vakre fargepaletter med toner, nyanser og materialer rettet mot design og arkitektur. Med installasjonen ‘Formations’ i Milan, som syr det hele sammen for første gang. 

Vi tråkker nye stier, og iQ Surface er vår nye måte å tenke design på.