I middelalderbyen Narni, vakkert hvilende blant åsene i Umbria-landskapet, ligger en av verdens fem linoleumsfabrikker. Narni-fabrikken er en del av Tarkett-konsernet, og her er det blitt produsert linoleum i over 100 år

Organiser studiereisen til Italia med Tarkett

Tarkett arrangerer jevnlig studiereiser, for arkitekter og gulventreprenører, til Roma og linoleumsfabrikken i Narni. Er du interessert i å bli med på seminar, til selvkostpris, send en e-postmelding til Lars Sormo >>>.

Er dere et større selskap, for eksempel et arkitektbyrå, som vil besøke Italia, Roma og Narni, hjelper vi gjerne til med å arrangere et studiebesøk på linoleumsfabrikken. Vi kan også tipse om gode guider.

Linoleum før og nå

Linolje, korkmel, harpiks og jute har vært hovedingrediensene i linoleumsgulv siden det første gulvet ble laget av Frederick Walton i 1863. I Narni startet Società Italiana del Linoleum produksjonen av linoleum i 1898.

Begynnelsen av forrige århundre var linoleumsgulvets storhetstid. På 20-tallet var det 44 fabrikker rundt om i verden som til sammen produserte 167 mill. m². Med vinylgulvenes inntog på 50- og 60-tallet gikk linoleumen kraftig tilbake.

Siden 80-tallet har det bare vært fem fabrikker igjen i verden, fire i Europa og én i India. Narni-fabrikken ble kjøpt av Sommer i 1987 og innlemmet i Tarkett-konsernet drøyt 10 år senere.

90-tallets nye interesse for linoleum resulterte i en rekke store investeringer innen produksjonsprosess og produkter. En ny kalander ble installert i 1994, og de siste tre årene er det gjennomført ytterligere moderniseringer av blant annet kalandreringsprosessen og tørkeovnene.

Fabrikkanlegget er sertifisert etter ISO 9001 og ISO 14001. Linoleumen vår er dessuten miljømerket med  Svanen .

Fabrikkbesøk for alle sanser

Til tross for det moderne utstyret, er følelsen av håndverk fortsatt til stede i lokalene – og alle sanser berøres. Duften av linolje, tre og jute, varmen fra tørkeovnene og glansen i harpiksen som kleber seg til fingrene.

En linoleumsfabrikk er perfekt for et studiebesøk. Sammenliknet med produksjon av vinylgulv – hvor råvarene kommer inn i den ene enden av fabrikken og ut i den andre etter diverse halvskjulte ekstruderinger, pregingsvalser og ovner – så skjer linoleumsproduksjonen «nær» betrakteren, hvor hvert trinn kan følges og forstås. Man kan rent fysisk ta og føle på den gummilignende linoleumsementen, la granulatet sile mellom fingrene og dra hånden over den varme og myke linoleumsoverflaten på vei inn i tørkekammeret.

I fabrikken produseres det marmorert og ensfarget linoleum i flere ulike kolleksjonr. Vi produserer i tykkelsene 2,0 mm til 4,0 mm.

Relaterte artikler

Produktutvikling

PRODUKTUTVIKLING

Gulvet er en del av en helhet og en større sammenheng. Det skal fungere optimalt i alle rom, og oppfylle mange ulike brukerkrav, samt danne grunnlaget for innredning og design.

LES MER