På vei mot en sirkulær økonomi

           

End of use

I Tarkett snakker vi ikke om produktenes «end of life», men «end of use». Vi gjenvinner det som tidligere ble sett på som avfall til nye råvarer og innovative produkter. Vi resirkulerer installasjons avfall, benytter gjenvunnet materiale i produksjon, og utvikle nye produkter med bra råvarer som igjen kan gjenvinnes.

Tarkett har gjenvunnet produksjonsavfall fra vinylgulv siden 1957, og har et eget gjenvinningssystem for monteringskapp og gamle gulv.

Dette gjør vi

I 1996 etablerte Tarkett Nordens første og eneste anlegg for gjenvinning av installasjons avfall fra vinylgulv. Ca 75% går tilbake som råvarer i produksjon av nye gulv.

8900 tonn monteringskapp samles inn via Tarkett sitt globale gjenvinninsprogram, ReStart.  I Norden samler vi inn 300 tonn monteringskapp hvert år til gjenvinning ved Tarketts fabrikk i Ronneby. Det gir ca 80 000 m2  nye gulv. 

Resirkulert materiell er en ressurs

•    Materiell som er til overs, avfall og produkter som ikke oppfyller spesifikasjoner, gjenvinnes i produksjonen.
•    Klikkvinylen ID Inspiration består av 52% gjenbrukt materiell
•    TarkoDry er en underlagsmatte som benyttes under keramiske fliser i våtrom. Dette produktet består av 85% gjenvinnbart materiell
•    Etter bruk kan Tarketts linoleum og parkett gå til kompostering, og brytes ned og inngå i det biologiske kretsløpet.

Resirkulering av gamle gulv

Vi jobber i samarbeid med våre partnere med å gjenvinne vinylgulv til produksjon av trafikk-kjegler og avløpsrør. Det finnes i dag ingen teknisk eller etablert system for gjenvinning av gamle gulv. Vi jobber derfor målrettet med å utvikle og finne flere anveldelsesområder for de brukte gulvene.

Gjenvinning er bra, men ikke enkelt. Det er veldig viktig å ha nøye kontroll på gjenvunnet råvare, slik at uønskede emner ikke havner inn i kretsløpet igjen. Vi har derfor meget skjerpede rutiner for hvordan materiell håndteres ved resirkulering.

Relaterte artikler

Gjenvinning

GJENVINNING

Vi skal fordoble volumene av innsamlet installasjonskapp og gamle gulv som sendes til gjenvinning, sammenlignet med 2010 (18 900 tonn)

LES MER