Gjennom deres øyne – virtuell virkelighetsoppfattelse for bedre å forstå demensvennlig design

Gjennom deres øyne – virtuell virkelighetsoppfattelse for bedre å forstå demensvennlig design

Design med empati

For å kunne designe et bomiljø tilpasset personer med demens kreves det en bred kunskap og forståelse for hvordan personer med demens opplever ulike situasjoner i kontrast til en person uten demens. Derfor har vi i Tarkett et samarbeid med VR-EP (Virtual Reality-Empathy Platform). Verktøyet er designet for å hjelpe profesjonelle interiørarkitekter og designere innse hvordan nedsatte kognitive evner som syn, oppfattelse av farger, kontraster og materialer påvirkes av deres valg. Dette gjennom å vise en verden slik den ser ut med ulike aldersrelaterte påvirkninger. 

Test opplevelsen selv, og se med egne øyne hvor stor påvirkning ulik design kan ha for en eldre person.  

Bestill en VR-EP-demo 

Utform gode miljøer for demente med Tarketts VR-verktøy

Skap en virkelig brukertilpasset designløsning
En av samfunnets store utfordringer er å ta hånd om våre eldre. Selv om medisinske fremskritt har gjort det mulig å leve lenger og sunnere, kommer gjerne den dagen da vår fysiske eller psykiske helse gjør at vi må flytte på sykehjem. Her har arkitekter og designere en viktig rolle for å gjøre omstillingen fra privathjem til sykehjem lettere ved å fokusere på eldres behov i designprosessen. 

Ved hjelp av design, farger, kontraster, overflater og materialer som er tilpasset eldre personer – og spesielt de som har demens – er det mulig å skape miljøer som er stimulerende, innbydende og komfortable å bo og leve i. Design er også et viktig verktøy for å dempe angst og stress og for å redusere antallet fallulykker ved å gjøre det lettere å bevege seg på en sikker måte.

Ta en nærmere titt på vårt unike VT-verktøy som er utviklet sammen med ledende eksperter på demenssykdommer, og som omfatter de 12 designprinsippene for demens. Verktøyet hjelper deg å utarbeide en virkelig brukertilpasset designløsning.

Relaterte artikler

Gjennomtenkt interiør og design på et eldrehjem hjelper beboerne
Design i sykehjem for personer med demens

Det er mye i designen på et sykehjem som kan forbedre livskvaliteten til en person med demens. Det dreier seg om kontraster, mønstre og strukturer og ikke minst om å skape en hjemmekoselig følelse.

Beboer får hjelp på eldrehjem
Design i sykehjem

Gulv er en viktig del av interiørdesignen for å skape velvære og trivsel og for at vi skal kunne eldes på en verdig og god måte når syn, hørsel og den kognitive evnen blir nedsatt.