Halden Bibliotek

Halden Bibliotek

2022 | Halden, Norge

Bildegalleri

Da Amstrat AS på oppdrag fra Halden kommune skulle bygge om et gammelt kjøpesenter til flerbruks- og kulturhuset Skofabrikken, ble hovedfokuset til interiørarkitektene i Pil.id å skape et bygg med miljøer og tjenester til glede for alle innbyggerne i hverdagen. Dette krevde et helhetlig arbeid med både materialer, farger og funksjonsløsninger. Resultatet vises blant annet gjennom byens nye bibliotek, som i tillegg til å fremstå i ny drakt, har fått en reell oppsving i antall besøkende etter åpning.

Et sted å føle seg hjemme

Å utforme et bibliotek i et bygg som huser mange ulike funksjoner som kommunale etater, kino, kafe og ungdomsklubb er en kompleks utfordring. For interiørarkitektene innebar prosjektet å utforme de ulike rommene og avdelingene slik at de føles inkluderende og lekne for brukerne, samtidig som de må tåle bruk og slitasje. Interiørarkitektene Irèn Abrahamson og Tine Haaland-Paulsen fra Pil.id hadde planene klare fra start;

«Vi ville skape noe nytt for innbyggerne i Halden, noe de kunne glede seg til å bruke som en naturlig del av hverdagen. Et sted de ville føle seg hjemme», forklarer de.

Når man kommer inn i et prosjekt hvor bygningsmassen allerede eksisterer, og layout og hovedfunksjoner er satt, gir det ekstra utfordringer med tanke på oppdeling og tilpasning av farger og materialer for å skape en optimal brukeropplevelse – både for ansatte og besøkende. Interiørarkitekt Tine forklarer:

«Vi jobbet med et eksisterende bygg, noe som gjorde at vi måtte være kreative innenfor noen satte rammer. Dette påvirket oppdelingen av bibliotekets avdelinger, bruk av farger/materialer, og spesialtilpasninger av løst og fast inventar for å skape en optimal flyt.»

Leken utforming uten å gå på kompromiss med design

Det ferdige biblioteket fremstår med skreddersydde og gjennomtenkte løsninger i form av unike plassbygde møbler, og små soner som skaper en lun atmosfære og trygge rammer for læring. I bibliotekets to etasjer har valget falt på det resirkulerbare vinylgulvet iQ Surface som en base for interiøret. Et designgulv med en slitesterk og vedlikeholdsvennlig overflate. Kolleksjonen iQ Surface åpner for en unik designmulighet med sitt brede utvalg av farger og mønstre. Den tidløse fargeskalaen, og det terrazzo-inspirerte mønsteret gir arkitektene en bred base for ethvert arkitekt- og interiørprosjekt: 

«Vi valgte vinylgulvet iQ Surface på gulvet i hele lokalet, og brukte det i tillegg på mye av den faste innredningen, men da i variasjon for etasjene. Dette for å skape kontraster og tydelig soner for avdelingene. Det var både budsjettvennlig og ga karakteristisk personlighet til møblene», forklarer Haaland-Paulsen.

Biblioteket fremstår som behagelig lyssatt med en varm palett, og en åpen og leken innredning. I lokalene er det skapt flere ulike soner som er ment å gi mulighet til både gruppearbeid og ro, samt sosiale soner med en opphøyet scene hvor biblioteket har lagt til rette for høytlesning og faglig innhold. De har til og med fått sin egen forelesningssal.

For de aller minste er det skapt et eget lunt hjørneområde med ekstra myke materialer og elementer som innbyr til lek, fellesskap og læring. 

For konseptet Halden Bibliotek tok interiørarkitektene utgangspunkt i at alle brukergrupper skulle kunne bevege seg fritt i et åpent lokale, men at enkelte områder er mer tilpasset ulike aldersgrupper gjennom farger og møbler.

«Vi ville ha en lekenhet i materialbruk og farger for å skape lyse, glade og lune rom for trivsel og brukervennlighet. Det er tatt hensyn til universal utforming uten å gå på kompromiss med design.»

Lokaler og materialer for generasjoner

Tilbakemeldingene fra biblioteket er at antall besøkende har økt etter nyåpningen, og at det er hyggelig å se at spesielt skoleungdom viser interesse for byens nye møtepunkt. Med skreddersydde møbler i holdbare materialer, og et slitesterkt iQ-gulv, er Haldens nye bibliotek uten tvil et sted for kommende generasjoner. Helt i tråd med kommunens ønsker forklarer Tine Haaland-Paulsen til slutt;

«Bibliotekets rom og områder brukes flittig hele dagen, og folk trives i bruken av et bibliotek med glade farger. Under de satte rammene for bygget hadde vi full tillit fra Halden kommune til å lage et bibliotek som skulle være en glede å bevege seg i og bruke for fremtiden, tilrettelagt for alle generasjoner slik at enhver kan finne sin plass utfra interesse og behov.»


 

Foreslått kolleksjon

Om

Bibliotek med leken materialbruk og fokus på trivsel og brukervennlighet.

Designer/arkitekt

PIL Interiørarkitektur & Design

Entreprenør

Amstrat AS

Segment