Hotell Mårtenson

Hotell Mårtenson

2019 | Halmstad, Sverige

Bildegalleri

En totalrenovering utført av arkitektfirmaet Spik Studios gjorde Hotell Mårtenson til Halmstads åpenbare oppholdsrom. En møteplass for lokalbefolkningen og et sted der besøkende ikke bare bor, men blir igjen for å oppleve byen.

Hotellet har stammer fra 1858 og var alltid et kjent landemerke i Halmstad. Sist som kjedehotell (First Hotel) som delte sine lokaler med innleide restauratører og puber. 

Men da hotellet ble stengt for renovering i 2019, begynte jobben med en ny identitet. Spik Studios vant anbudet med sin visjon om at "1920-tallet møter 2020-tallet": Å bevare elementer fra bygningens glansdager, men kombinere dem med sommerbyen Halmstads lyse letthet.

Hotellet drives i dag som et boutique-hotell i regi av Nordic Choice-konsernet.

Arkitekten forteller: 

– 1920-tallet møter 2020-tallet. Visjonen var å ta vare på de klassiske elementene som finnes i de vakre, gamle bygningene, men med en vri: Man skal merke at man er i Halmstad.

For å kunne restaurere hotellet til sine glansdager, beholdt vi mye dekor. Søyler og stukkatur. Gamle dører som vi restaurerte i stedet for å bytte ut. Det finnes også en kobling til 1920-tallet i lamper og innredning som vi ofte produserte selv eller kjøpte brukt.

Samtidig ville vi hylle Halmstad, som er en sommerby. Vi ønsket å beholde en lys og frisk, lett og sommerlig følelse. Vi har beige og hvitt på veggene og blomstermønster på sofaer og tepper. På bordene ligger det fliser i lys terrazzo, et byggemateriale som mange kanskje assosierer med trappeoppganger, men som her har blitt til innredning.


Noble for 20-tallsfølelsen

Alle materialene kunne vært brukt i 1920. På gulvet er det lagt et lyst parkettgulv fra Tarketts kolleksjon Noble, utvalgt med respekt for det gamle husets art deco-estetikk. Noble er en nytolkning av et klassisk hollandsk rutemønster der trefibrenes retning varieres mellom rutene. Effekten er en levende overflate som gir en håndlaget følelse. Noble er det gjennomgående gulvvalget, i kombinasjon med tepper og mosaikk rundt baren. 

Kundens ønske var at hotellet skulle bli "Halmstads dagligstue". For å skape et konsept som var både enhetlig og variert, brukte vi historier og karakterer fra hotellets historie. En kjærlighetshistorie mellom hotelldirektør Frans og Greta inspirerte temaer som preger baren, restauranten, kafeen og konferanseområdene. Grunnideen er at Hotel Mårtenson skal være et sted der alle er velkomne, uansett. Ta en spontant tur innom på en kaffe, en enkel lunsj eller bestill bord til middag i spisesalen. Menyer og innredning er inspirert av Frans og Gretas reiser i verden. Vi brukte denne historien da vi valgte f.eks. gjenstander til hotellets bokhyller og ønsket å fange følelsen av ting som ble samlet fra ulike reisemål gjennom et helt liv.

Pandemien har ikke påvirket innredningen vår. Før eventuelle nye restriksjoner er det naturligvis mulig å fjerne stoler og sperre av bord. Det er å foretrekke fremfor å fjerne innredning. Det må ikke se umøblert ut. Ut fra vår erfaring, vil folk gjerne sitte tett inntil hverandre, så lenge det er mulig. 

Halmstad har som så mange andre småbyer blitt rammet av nedskjæringer og butikkdød i sentrum. Hotell Mårtenson innfører nytt liv og gir en type møteplass som ikke har vært her før, like koselig inne som ute og like relevant sommer som vinter. For besøkende blir Hotell Mårtenson en direkte opplevelse av Halmstad. Gjestene får tilgang til noen av de beste mat- og miljøopplevelsene i byen, uten å forlate hotellet.

– Simon Poulsgaard, Spik Studios

Foreslått kolleksjon

Om

Nyrenovert hotell i Halmstad hvor 2020-tallet møter 1920-tallet.

Designer/arkitekt

Spik Studios

Segment