Hvis gulvet blir skadet

Hvis gulvet blir skadet

Hvis gulvet blir skadet

Gulv har en unik funksjon som innredningsmateriale. Det skal være vakkert å se på og bidra til rommets estetikk, samtidig som det skal tåle at man søler, drar stoler og mister ting på det. Av og til blir belastningen for stor – f.eks. når stiletthælene får herje fritt på parketten, eller når den tunge kjøkkenkniven faller med spissen ned på vinylgulvet. Dessuten foregår det en naturlig slitasje av alle gulv etter mange års bruk. Summen av mange små skader kan til slutt gi gulvet et sjuskete utseende. Det finnes imidlertid en del ting man kan gjøre for å få tilbake gulvets opprinnelige glans og utseende.

Renovering av parkettgulv

Tarketts parkettgulv har et slitesjikt av edeltre på 2,5–4,0 mm og kan derfor slipes. Hvis gulvet har fått punktvise skader, må hele gulvet slipes ned så langt at skadene forsvinner, eller så må punktskadene repareres før gulvet slipes. Hvis slitasjen er noenlunde jevn, kan gulvet slipes to til fire ganger. Viva-gulvene på 8,5 mm har et tynt finérlag i ekte tre som slitesjikt. De kan ikke slipes, men gulvene kan gis en lett puss og lakkes om.

Renovering av linoleum

Tidligere var det gjerne slik at man i f.eks. utleieboliger renoverte gamle linoleumsgulv gjennom sliping og ny grunnbehandling med poleringsmiddel. Dagens linoleumsgulv fra Tarkett er takket være xf2-overflaten stort sett så motstandsdyktige mot slitasje i boligmiljøer at det sjelden er behov for å renovere dem.

Reparasjon av parkett -og laminatgulv

Skader og hakk etter f.eks. en stekepanne som har falt på gulvet, kan repareres med smeltevoks. Det blir penere og holder bedre enn reparasjonssparkel. Tarkett har reparasjonssett med smeltevoks som passer til våre parkett- og laminatgulv. Ved større skader er det mulig å bytte ut enkeltbord, selv om skaden har oppstått midt i rommet. Det krever imidlertid en dyktig fagperson for at resultatet skal bli perfekt. 

Repasjon av vinyl -og linoleum

Vinyl- og linoleumsgulv er mer motstandsdyktige mot inntrykksmerker enn parkettgulv. Små brannskader eller hakk i belegget kan repareres ved å skjære bort det skadede partiet og legge i nytt belegg som forsegles.

Reparasjon av keramiske fliser i våtrom

Hvis en keramisk flis på badet har gått i stykker og må byttes, er det sikrest og enklest hvis membranen bak flisen består av et TarkoDry-belegg. Selv om flisen kakkes løs og fjernes, er membranen intakt, og det vil si at det ikke er noen fare for vannskader.