INSIDE OUT- Designers Saturday
Tekstilets indre liv
Hvordan ser det ut når to norske designstudenter snur et bærekraftig materiale med innsiden ut?
En skulptur laget av designstudentene Märtha Sverdrup og Tyra Øyen Brandtsegg avslører den skjulte siden av tekstilteppet.
I september stiller Tarkett og Note (design studio) ut sammen på Designers Saturday i Oslo med konseptet UPLIFT. Konseptet handler om inspirerende bruk og gjenbruk av Tarketts mest bærekraftige materialer. I utstillingen presenterer Tarkett også arbeidet til sine nye kreative samarbeidspartnere: designstudentene Märtha Sverdrup og Tyra Øyen Brandtsegg.
Tarkett ble kjent med studentduoen gjennom Academy Partnership. Det er et initiativ fra Designers Saturday som kobler bedrifter til fremtidige designtalenter, og som i år utgjør en viktig kobling til temaet for arrangementet, nemlig COLLABORATE.
- De unge talentene fikk i oppgave å tolke tekstilkolleksjonen Desso Retrace, som er hovedmaterialet brukt i den store installasjonen, sier Linn Hagtvedt, Marketing Specialist i Tarkett Norge.
De to designerne kom tilbake med skulpturen INSIDE OUT.
Den skjulte siden
Märtha Sverdrup og Tyra Øyen Brandtsegg er i gang med sitt fjerde år på industridesign studiet ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). De to klassevenninnene har samarbeidet siden i fjor høst da de oppdaget at de hadde en lignende smak og prosess, samt et felles ønske om å designe daglige produkter som er resirkulerbare, laget med mindre materiale og enkle å reparere.
Tarkett-prosjektet er første gang de jobber med tekstil.
- Først prøvde vi å finne ut hva materialet kunne gjøre, hvordan det oppførte seg og hva det ville, sier Tyra Øyen Brandtsegg.
- Det er vanskelig å velge et materiale, avslører Märtha Sverdrup. Det er ofte vanskelig å finne tilstrekkelig informasjon om egenskapene og den langsiktige effekten, men her var det en åpenhet som vi likte og ønsket å reflektere i det endelige arbeidet.
I ønsket om å vise den siden av materialet som få mennesker får se, så de etter en form med tydelig for- og bakside. Gjennom en prosess med å eksperimentere med skum- og papirformer, kom de frem til den endelige amøbeformen med biter som lett hektes inn i hverandre.
- Siden materialet handler om sirkularitet, ønsket vi å reflektere denne kvaliteten med både en sirkulær form og en sirkulær komposisjon, sier Tyra.
Utfordringen med kommunikasjon
Desso Retrace består av to komponenter, bakside og garn. Garnet har lenge vært helt sirkulært, men det er den sirkulære baksiden som skiller Desso Retrace fra andre resirkulerbare tekstiltepper.
Vanligvis designer Märtha Sverdrup og Tyra Øyen Brandtsegg rundt funksjon, men materialets sirkulære egenskaper inspirerte dem til å lage et rent dekorativt objekt. Dette brakte sine egne utfordringer i følge Märtha.
- Kommunikasjon er en utfordring i ethvert designsamarbeid. Det vanligste vi sier til hverandre er "Jeg forstår ikke hva du mener". Men her, når det handler om å diskutere hvorvidt en form ser bedre ut slik eller slik, er det enda vanskeligere å sette ord på det.
Den endelige skulpturen ble kalt INSIDE OUT, både med henvisning til den synlige baksiden og prosessen med å bli kjent med noe - i dette tilfellet et materiale, veldig godt.
- Kjerneideen med det visuelle språket her er «å se like bra ut fra alle vinkler», avslutter hun.
Opplev skulpturen INSIDE OUT på Tarketts stand på DOGA, stoppested 1.