KLP Eiendom resirkulerer teppefliser gjennom ReStart - gir store klimagevinster.

KLP Eiendom resirkulerer teppefliser gjennom ReStart - gir store klimagevinster.

01 November 2022

Klimabidrag bygg & anlegg

I følge rapporten "Klimabidrag bygg & anlegg", utarbeidet av Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA) og Asplan Viak er byggebransjen indirekte og direkte ansvarlig for omlag 15 % av det totale klimagassutstlippet i Norge. I rapporten, som tar for seg livsløpsfasen (EPD) til bygg, fremkommer det blant annet store utslipp knyttet til bruksstadiet (B4-B5), og hyppig utskifting og renovering av dekker . Utskiftning av teppefliser i forbindelse med leietakertilpasning nevnes spesifikt.

I Schweigaards gate i Oslo er KLP Eiendom i gang med en stor leietakertilpasning i et av sine bygg. Før entreprenør Aktiv Bygg AS og gulvlegger skulle i gang med å rive ut teppeflisene fra lokalene, fikk Tarkett mulighet til å informere om retur- og resirkuleringsløsningen ReStart for teppefliser. Løsningen var noe alle parter tente på umiddelbart.

Samarbeid på kryss av bransjer

Som et resultat av at Tarkett ble tatt med tidlig i prosessen, og involverte aktører som ønsker å bidra ved å ta i bruk klimavennlige løsninger, sendes nå flere tusen kvadratmeter teppeflis til gjenvinning. Dette gir betydelige klimagevinster, og forhindrer gulvmaterialer fra å bli sendt til deponi og forbrenning. I tillegg reduserer det behovet for uttak av jomfruelig råvare fordi det resirkulerte materialet blir til sekundære råvarer i produksjon av nye teppefliser.

Hver kvadratmeter teppeflis gir en klimabesparelse på mellom 6 - 10 kg CO2ekv. Når leietakertilpasningen for KLP Eiendom i Schweigaards gate utgjør flere tusen kvadratmeter teppeflis innebærer det en vesentlig reduksjon av klimagassutstlipp.

Dette er et godt eksempel på hvordan vi ønsker å jobbe i fremtiden. 

Rådgiver Bærekraft KLP Eiendom Ingvild H. Mysen

Hva er ReStart?

ReStart er Tarketts kostnadsfrie retur- og resirkuleringsløsning hvor vi henter tilbake og gjenvinner gulvmaterialer av vinyl, linoleum og teppefliser. Materialet resirkuleres ved våre gjenvinningsanlegg, og blir til råvare for produksjon av nye gulv. 

Tarkett har utviklet en teknikk i samarbeid med partner Aquafil, som gjør det mulig å skille garnet fra resten av teppeflisen. Aquafil produserer så ECONYL®-garn som består av 100% gjenvunnet materiale, og som brukes til blant annet nye teppefliser. Tarkett er i dag alene på markedet om å ha et lukket kretsløp for resirkulering av teppefliser.