Paimio Sanatorium

Paimio Sanatorium

2022 | Paimio, Finland

Bildegalleri

Paimio Sanatorium ble bygget i 1933 på det finske stedet Paimio og ble et banebrytende eksempel på hvordan arkitektur og design kan fremskynde rehabiliteringsprosessen og gi pasientene en mer human opplevelse av behandlingen.

Da sanatoriet stengte på 60-tallet, ble det først ombygd til sykehus og deretter til rehabiliteringssenter. Siden 2020 har prosessen med å faste ut sykehuset og utvikle Alvar Aaltos originalbygning pågått. Hver detalj i sanatoriet ble utviklet etter et holistisk syn på hva som kreves for å gjøre et menneske friskt. Innredning, møbler, belysning, servanter, spyttkopper – alt er designet av Alvar og Aino Aalto med pasientens behov i fokus. 

Selv om en del av møblene ble auksjonert bort under anleggets tidligere ombygginger, var mye av den opprinnelige innredningen fortsatt der. Åtti senger, de berømte Paimio- lenestolene (som fortsatt produseres av Arktek), de stille servantene. 

Sanatoriet hadde linoleumsgulv i alle rom, et naturlig materiale som ble valgt for harmoni og hygiene. Nå har vi gjenskapt både estetikk og funksjon med et nytt linoleumsgulv, Tarketts Veneto (2,5 mm i fargene Graphite og Smoke) som ligner på Alvar og Aino Aaltos originale gulv og som oppfyller deres visjon om bærekraft.

Ettersom pasientene i gjennomsnittet bodde her i tre år, fantes det en rekke ulike fellesarealer. Kultur var et viktig innslag. Aalto var overbevist om at mennesker trengte kulturell ernæring. Spisesalen på sanatoriet fungerte f.eks. også som kinosal. Her valgte vi i samarbeid med Tarkett et stille, mykt linoleumsgulv som lignet det originale gulvet.

I dag er sanatoriet til et sted for møter, kurs og workshops for personer som jobber med bærekraft, materialer og design. Om sommeren holder de åpent for alle besøkende som ønsker å komme hit for å spise, bo og få guidede visninger i anlegget. På sanatoriet organiseres også arrangementer og konserter.

 


 

Foreslått kolleksjon

Om

En forgjenger for helsebringende design åpner på nytt.

Segment