Tarkett og Maxbo resirkulerer gamle parkettgulv

Tarkett og Maxbo resirkulerer gamle parkettgulv

Fra 1. juni kan man for første gang returnere gamle parkett- og tregulv, uansett produsent og tretype, til resirkulering i to av Maxbo sine varehus. Målet med prøveprosjektet som nå går i gang er å jobbe for at brukte parkett- og tregulv samles inn i stor skala for å brukes som råvare til utvikling og produksjon av nye parkettgulv. 

Denne nye og unike innsamlingsløsningen starter opp i Maxbo sine varehus på Hvam og i Lier, men om tilbudet blir en suksess vil ordningen utvides til andre varehus. Fremtidens gulvløsninger avhenger av nytenkende materialbruk. Med denne nye innsamlingsløsningen vil Maxbo og Tarkett bidra til å spare viktige og fullt brukbare materialer, og sørge for at disse blir brukt på nytt fremfor å kastes.

Et hus fullt av råvarer

Parkett- og tregulv har lange tradisjoner i norske hjem, og når vi pusser opp er det mye gammelt og fullt brukbart gulv som kastes. I i 2022 ble det solgt cirka 2,6 millioner kvadratmeter med parkettgulv i Norge*, og statistikken viser at vi nordmenn i snitt bytter gulv hvert niende år. Med denne nye returløsning ønsker Tarkett å redde viktige ressurser, og bruke materialet i produksjon av nye parkettgulv.

Hva slags ny råvare kan gamle parkett- og tregulv bli til?

Retur og innsamling av parkett- og tregulv er helt nytt, og vi har derfor ikke kunnskap om mengde og kvaliteten på materialet som samles inn enda. Det vi vet er at vi ikke kan gjenbruke gulvene vi får inn slik de er. Derfor vil det være nødvendig å rense og splitte opp det innsamlede materialet, før vi kan bearbeide det til nye sjikt. Det vi ikke bruker vil gå til biobrensel i egen fabrikk. Med tiden håper vi å inngå nye samarbeid for å utnytte alt materialet.

Vi er stolte av å være første aktører i markedet med å tilby denne muligheten, og få bidra til å teste en ny returløsning. Fordi vi ikke har gjort dette tidligere, ønsker vi samtidig å være ærlige på at dette er et prøveprosjekt. Vi gleder oss til å dele reisen med dere.

Vi er veldig glade for endelig å kunne sette i gang denne returløsningen som er drevet frem i Norge. Maxbo har vært kunde av Tarkett i mange år, og har en langsiktig tilnærming til prosjektet som vi er glade for

Per Olaf Øxseth, administrerende direktør Tarkett AS

Har du et tregulv eller parkettgulv hjemme som du ønsker å skifte ut? Levér det kostnadsfritt til Maxbo Hvam eller Maxbo Lier, så sørger de for at gulvmaterialet blir sendt til oss for resirkulering.

Resirkulering av parkett- og tregulv

I pilotprosjektet som Tarkett og Maxbo nå starter er det parkett- og tregulv som kan leveres tilbake, uansett hvor du har kjøpt gulvet eller hvem som har produsert det. Frem til nå har det vært normalt å kjøre utrevne gamle parkettgulv til en avfallsstasjon, hvor materialet går til energigjenvinning. Denne nye returløsningen vil redde mye fullt bruktbart materiale.

Tarkett er på jakt etter rene trematerialer, som parkett og tregulv består av. Det er dessverre ikke mulig å returnere laminatgulv eller herdet tregulv gjennom returløsningen hos Maxbo da disse gulvene består av noe kombinasjonsmaterialer. De gulvene må fortsatt leveres på en avfalls- eller miljøstasjon. 

 

Usikker på hvilken type gulv du har hjemme?

Hva er parkett?

Parkett er tregulv produsert i flere lag, eller sjikt som det også kalles. Overflaten produseres av ulike tresorter som eik, ask, bøk eller bjørk og er der du ser forskjellige design og farger. Midtsjiktet er produsert av gran fra nordiske skoger, og bunnsjiktet består av en tynn treplate. Parkettbordene er bygget opp av tre lag for å optimere balanse og stabilitet, og det er nettopp denne egenskapen som også gjør det mulig å resirkulere produktet på en effektiv måte.

Hva er forskjellen på vanlig parkett og herdet tregulv?

I likhet med parkett består også herdet tregulv av flere lag, men har tydelige forskjeller i tykkelse og materialbruk. Toppsjiktet på herdet tregulv består av et tynt finérlag av edeltre som eik, ask eller andre tresorter. Kjernen er av HDF (selve "bæreren") og ikke treverk, og gulvet har en bakside av trefiner. Oppbygningen kan ligne på laminat.

Hva er forskjellen på parkett og laminat?

Et laminatgulv består også av flere lag, men også det har tydelige forskjeller i tykkelse og materialbruk. Laminatgulv har et beskyttende toppsjikt, et tynt lag med mønster, et midtsjikt i HDF (selve ”bæreren”) og en stabiliserende bakside som oftest er glatt. Overflaten på laminatgulv er designet som en naturtro og nært identiske kopi av treverk. Dette gjør også at mange har vanskeligheter med å se forskjell på parkett og laminat.

Når du tar opp gulvet og har en planke i hånden, vil du enklere kunne se hva slags gulvtype du har. 
Her er noen råd som hjelper deg på veien:

  • Sjekk oppbygging, parkettgulv har tre lag med treverk
  • Sjekk baksiden av planken, parkettgulv har bakside av treverk
  • Sjekk kjernen, parkettgulv har kjerne av tydelig trehvitt treverk
  • Sjekk tykkelsen på planken, parkettgulv er over 12 mm

 

*Ifølge tall fra Prognosesenteret og IFI

Les mer om

Parkett og bærekraft

Tarkett har produsert tregulv i Sverige siden 1886. Den lange historien har lært oss å optimalisere bruken av råvarer og skape gulv som varer lenge.

Retur av parkett

I Maxbo sine varehus på Hvam og i Lier kan du nå returnere gamle parkett- og tregulv til resirkulering helt kostnadsfritt. Slik foregår det.

Svanemerket parkett

Grace er en Svanemerket parkettkolleksjon som kombinerer det naturlige uttrykket til et oljet gulv med det enkle vedlikeholdet av et lakkert tregulv.

Våre parkettkolleksjoner