
Et tilgjengelig skolemiljø
Et tilgjengelig skolemiljø
På skoler og universiteter finner vi i dag mennesker i alle aldre og med ulik bakgrunn og ulike forutsetninger, uansett om det dreier seg om elever eller personale. For å kunne skape et inkluderende miljø, må lokalene være tilpasset synshemmede eller bevegelseshemmede. Ved hjelp av fargekontraster og lys kan man skape gangbaner og veiledende design som gjør det lettere å orientere seg i lokalene.
Gjør det lett å finne frem
Fargekontraster er avgjørende for å hjelpe synshemmede med å identifisere dører, møbler og nivåforskjeller i gulvet – og på den måten gjøre det lettere for dem å oppfatte omgivelsene. En optimal kombinasjon av rett type lys og fargekontraster øker tryggheten og selvtilliten når de beveger seg i lokalene.
Anbefalinger
- Fargene på gulv og vegger bør ha en lyshetskontrast på minst 0,40 i henhold til NCS.
- Ved potensielle fallrisikoer som mellom trappetrinn og trappeneser, samt på det første og siste trappetrinnet, bør det være en lyshetskontrast på minst 0,40 i henhold til NCS.
- Bruk taktile stoppfelt kontrastfarger for å signalisere «fare» før trapper og nivåforskjeller.
- Inngangspartier, korridorer og andre gangbaner bør utstyres med taktile ledelinjer for å gjøre det lettere å orientere seg.
God trafikkflyt
Det kan være vanskelig å få til god trafikkflyt i store bygg der mange mennesker beveger seg samtidig, for eksempel mellom forskjellige klasserom og forelesningssaler. Fallrisikoen i lokaler det det kan være søl av væsker, bør man ta spesielt hensyn til.
Anbefalinger
- Bruk farge og mønster i gulvet for å skape tydelige gangbaner og signalisere strategiske steder.
- Skiltsystemer må være tydelige og lette å oppfatte for alle. Også gulv og vegger kan ha en veiledende funksjon.
- Velg sklihemmende gulv i rom der det er fare for søl av væske, for å redusere fallrisikoen.
Gulv til skoler
Tankene om hvordan man best lærer og støtter barn og ungdom i skolegangen har utviklet seg betydelig de siste årene.