iQ Loop - Tarketts mest sirkulære vinylgulv

Hvor mye resirkulert materiale kan man bruke for å produsere et nytt gulv og fortsatt få et ønsket design?

Dette spørsmålet inspirerte oss hos Tarkett til å ta ytterligere steg i vårt arbeid med resirkulerte materialer. Resultatet ble iQ Loop - en vinylkolleksjon, designet av Note (designstudio) og produsert av minst 65 % resirkulert Tarkett-materiale som vi har mottatt fra våre kunder, noe som halverer CO2-avtrykket* sammenlignet med andre iQ-gulv. 

En forutsetning for å kunne produsere en kolleksjon med 65 % resirkulert innhold var å kunne bruke alle typer installasjonsspill og gamle gulv. Dette innebar en begrensning i hvilke farger den kolleksjonen skulle få. Heldigvis er grå en av de mest etterspurte fargene på gulv i Norden. 

Derfor begynte Note (designstudio) å fordype seg i fargen grå. Da teamet gikk gjennom NCS-fargesystemet, oppdaget de at den gråtonen de helst ønsket ofte manglet. De søkte de rette nyansene ved å blande farger og male på fargeprøver, samle biter av grå tekstil, skinn og plast og skape et referansebibliotek som det tekniske teamet i Ronneby fikk analysere og oversette til farger. Arbeidet resulterte i en kolleksjon av syv nyanser av grått i en skala av varme, kalde og nøytrale toner. 

* EPD S-P-12403

Når vi designer et materiale, designer vi for alle faser i materialets livssyklus

For at gjenvinning skal fungere i praksis, kreves mer enn god materialdesign. Det kreves en fungerende sirkulasjon, med teknologi for å gjennomføre gjenvinningen og et system for innsamling som gjør at materialet faktisk kommer tilbake. At dette var på plass, var nødvendige forutsetninger for at vi skulle kunne skape iQ Loop.

Hvor kommer materialet fra?

Materialet til iQ Loop kommer fra Tarkett sine kunder. Gjennom vårt globale innsamlingsprogram ReStart, samler vi inn både installasjonsspill og gamle gulv som vi vasker rene for lim og sparkel. Vi henter og transporterer vinylgulv fra hele Norden til fabrikken vår i Ronneby (Sverige), der innholdet analyseres, granuleres og blir til råvarer når vi produserer nye gulv.

iQ Loop

Join the Loop

Vi håper at gjenvinning blir en selvfølge. At mye mer materiale skal gjenvinnes i stedet for å sendes til forbrenning eller deponi. Som insentiv for å gjenvinne i stedet for å kaste, har vi valgt å tilby iQ Loop først og fremst til de kundene som bidrar med materiale. Med lanseringen av den nye kolleksjonen håper vi også å få flere til å begynne å samle inn materiale slik at vi kan gjenvinne enda mer. Join the Loop enkelt og greit! 

Les mer om iQ Loop

iQ Loop
Å designe med resirkulerte materialer

Hvordan et materiale ser ut og føles er en del av dets bærekraftighet. Det spørsmålet inspirerte oss til å ta ytterligere skritt i vårt gjenvinningsarbeid.

Se kolleksjonen