“New Perspectives” – iQ Natural tolket av Teklan

“New Perspectives” – iQ Natural tolket av Teklan

iQ Natural er verdens første homogene vinylgulv produsert med bioattribuert vinyl. Materialet reduserer utslipp av klimagasser med 60 %* og er et skritt i retning av et fossilfritt samfunn, og en sirkulær økonomi. De mange mulighetene med iQ Natural som innredningsmateriale har inspirert til bildeserien “New Perspectives”, av den toneangivande arkitekturfotografen Tekla Evelina Severin — bedre kjent som Teklan.

Nye iQ Natural er verdens første resirkulerbare homogene vinylgulv med bioattribuert vinyl. Det innebærer at den fossile råvaren byttes ut med biobasert råvare i produksjonen, i henhold til prinsippene om massebalanse.  iQ Natural gir dermed arkitekter, designere og boligeiere en gulvløsning som reduserer klimagassutslipp med 60 %, sammenlignet med tradisjonelle homogene vinylgulv. I et nytt samarbeid mellom Tarkett og Teklan får vi se materialet i en serie bilder som utforsker rom, bærekraft og mønster. 

Jag är stolt över att arbeta med ett material som är ett steg mot ett fossilfritt samhälle och hoppas kunna inspirera andra att göra samma sak, sier Tekla Evelina Severin.

Med hjelp av materiale fra iQ Naturals fem fargepaletter (Crisp, Dawn, Dusk, Radiant, Relief) satte Teklan sammen en serie fysiske collage. Det fleksible materialet er utskåret for hånd og limt rundt sponplater og treformer.

*Basert på en sammenligning med generisk EPD for homogene vinylgulv fra ERFMI.

– Jag ville göra något tredimensionellt och arkitektoniskt som lyfte fram mönstren som egna karaktärer. Jag sökte efter ett uttryck som ger både helhet och variation, sier Teklan.

Hvordan kjennes det å jobbe med iQ Natural-kolleksjonen?
– Behagligt, luftigt, rymligt, soligt, bestående, skulpturalt. 

Hvilke tanker hadde du omkring “New Perspectives”, og det å vise materialet i nye perspektiver?
– Jag leker ofta med skalor, reellt och abstrakt. Visionen i mitt fotografi är att porträttera objekt och platser med en intensitet som får dem att framträda så tydligt, till och med övertydligt, att de nästan blir abstrakta. Det var samma sak här, jag ville definiera och lyfta fram materialets mönster, göra dem uppen-bara och låta dem definiera rymd och rum. Lika mycket var det en formlek och en konsekvens av min förkärlek för det grafiska, de geometriska grundformerna och en dekonstruktivistisk arkitektur.

Tarketts iQ-gulv produseres i  Sverige, og er utviklet for å imøtekomme de høye kravene på slitestyrke og hygiene i offentlige miljøer.  Innovasjonsarbeidet som er lagt ned rundt bærekraft har gjort at gulvene, som først og fremst gjenkjennes fra skandinaviske sykehus og skoler, nå har gjort sitt inntog i konseptsterke butikker, private hjem og andre interiørprosjekter hvor sirkulær økonomi er en prioritet. Her spiller selvsagt også utviklingen av farger og mønster en rolle, hvilket også har ledet fram til samarbeidet med Teklan.

Teklan är fantastisk i sitt sätt att arbeta med färg, sier Kerstin Lagerlöf, markedssjef i Tarkett Sverige, som har vært involvert i prosjektet. Och det är lätt att glömma bort färg när det gäller golv, trots att det spelar en oerhörd roll för känslan i rummet. Teklan har med sitt formspråk lyckats förmedla känslan av materialets flexibilitet och hållbarhet samtidigt som hon lyfter fram dess estetiska kvaliteter.

iQ Natural og Teklan samarbeid med Tarkett

Om Teklan

Designmagasinet Dezeen utmerket nylig Teklan til en av de ti fremste arkitekturfotografene i verden. Med Stockholm som base jobber hun under flytende former som art director, fotograf, fargesetter, interiørarkitekt, scenograf og trend-analytiker. Hennes verk har vært utstilt i Guatemala City, Buenos Aires, Berlin, Madrid, Stockholm, Reykjavik og New York. Følg arbeidet hennes på Instagram: @teklan

iQNatural
Nye iQ Natural - et steg mot et fossilfritt samfunn

Nye iQ Natural er verdens første vinylgulv med bioattribuert vinyl. Dette innebærer at den fossile oljen erstattes av biobasert råvare under produksjonen, i henhold til prinsippene om massebalanse