10 ting du må vite om antimikrobielle midler

10 ting du må vite om antimikrobielle midler

Om antimikrobielle midler

Biocider er en bred gruppe stoffer som dreper levende organismer. De brukes som plantevernmidler og har en rekke bruksområder, som f.eks. bekjempelse av rotter, ugress, muggsopp og infeksjonsforårsakende bakterier. Biocider er et kontroversielt tema. Som en av de ledende gulvleverandørene har Tarkett, med hensyn til bærekraft, besluttet å avvikle bruken av biocider der det ikke er nødvendig. Det gjør vi for å:

  • Unngå å bidra til bakterieresistens 
  • Forhindre skadelig innvirkning på menneskers helse og miljøet vårt.

Ingen bevis for nytteverdien av antimikrobielle midler i gulv

1. Antimikrobielle midler er ikke nødvendige – selv om det finnes en rekke produkter som impregneres med disse (f.eks. overflatelag, maling, gardiner), er det ingen bevis for at de faktisk beskytter mot sykehusinfeksjoner1.

2. Å kunne vaske materialer og overflater og ta i bruk de rette rengjøringsrutinene er viktige komponenter i infeksjonsforebygging og -kontroll.

3. Standarder som ofte brukes, som ISO 22196 (basert på JIS2801), anses som uegnet for testing av antimikrobielle overflater på grunn av kunstige prøveforhold som er langt fra de faktiske bruksforholdene2.

Innvirkningen på menneskers helse og miljøet

4. Antimikrobielle midler kan øke risikoen for multiresistente bakterier som ikke lenger reagerer på medisinske behandlinger. SCENIHR (Scientific Committee on Emerging and Newly Indentified Health Risks) mener at det er fare for at den utbredte bruken av biocider kan føre til en økning i skadelige bakterier som er resistente mot både biocider og antibiotika3.

5. Antimikrobiell resistens er en stor trussel mot folkehelsen, og kan føre til 10 millioner dødsfall innen 20504. I Europa dør det hvert år 37 000 mennesker som følge av sykehusinfeksjoner, hvorav 70% skyldes antibiotikaresistente bakterier, såkalte multiresistente bakterier5.

Ingen etterspørsel fra kunder

6. Antimikrobielle midler etterspørres ikke av kunder. I 2015 forbød den amerikanske helsetjenesten Kaiser Permanente bruk av antimikrobielle midler på sykehusene sine, samt i andre bygninger, og implementerte kriterier for sikre kjemikalier, inkludert et totalforbud mot antibakterielle midler6 i innkjøpsprosessene sine.

7. Arkitekter som Perkins + Will har plassert "antimikrobielle produkter" på listen over ting man bør være forsiktig med, og råder kunder til å velge alternative produkter der det er mulig7.

EU-regulering og Tarketts holdninger

8. EU krever at alle produkter som inneholder biocider merkes i henhold til artikkel 58 i Biocidal Products Regulation, BPR. 

9. I 2013 bestemte Tarkett seg for å slutte å bruke antimikrobielle midler i produktene sine. Årsaken til dette var at det ikke finnes noe tydelig bevis for effektiviteten, samt Tarketts bærekraftsstrategi, som blant annet innebærer bruk av "gode materialer", som ikke har en negativ innvirkning på mennesker eller miljøet. 

10. For å fortsette utviklingen av best practice i forbindelse med hygiene og rengjøring på sykehus, ble Tarkett med i nettverket Clean Hospitals i 2020. Formålet er å forbedre hygienen på sykehus ved å utvikle innovative, effektive og bærekraftige rengjøringsrutiner med en evidensbasert tilnærming.

¹Health Building Note 00-09: Infection control in the built environment - Department of Health UK
²Ojeil M, Jermann C, Holah J, Denyer SP, Maillard JY. Evaluation of new in vitro efficacy test for antimicrobial surface activity reflecting UK hospital conditions. 
³ Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks (SCENIHR): «Assessment of the Antibiotic Resistance Effects of Biocides (2009)» https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/ opinions_layman/en/biocides-antibiotic-resistance/biocides-antibiotic-resistance-greenfacts.pdf
4No time to wait: securing the future from drug-resistant infections https://www.who.int/antimicrobial-resistance/interagency-coordination-group/IACG_final_report_EN.pdf?ua=1
5https://www.ecdc.europa.eu/en/about-us/who-we-are/disease-programmes/antimicrobial-resistance-and-healthcare-associated
6https://about.kaiserpermanente.org/total-health/health-topics/kaiser-permanente-rejects-antimicrobials-for-infection-control
7https://healthy-materials-lab.s3.amazonaws.com/resources/Antimicrobial_WhitePaper_PerkinsWill.pdf

Relatert innhold:

Sykehus mennesker i operasjonssal
Gulv til sykehus

Den romlige utformingen og miljøet på et sykehus påvirker pasientenes mulighet til å hente seg inn igjen raskere, både fysisk og psykisk.

Sykehusseng i pasientrom
Hygiene og flekkbestandighet

En overflate som er tett og jevn og tåler rengjøringskjemikalier, gir gode forutsetninger for et hygienisk miljø. Flekkbestandighet og kjemikalieresistens er viktig både fra en hygienisk og estetisk

Infeksjonsforebygging og gulv
Infeksjons- forebygging og gulv

Covid19-pandemien har understreket viktigheten av god håndhygiene og gode rutiner for rengjøring for å redusere spredningen av Corona-viruset.