Klassiske iQ-gulv bidrar til utviklingen av et fossilfritt samfunn

iQ Eminent & iQ Granit | Klassiske & innovative

Klassiske iQ-gulv bidrar til utviklingen av et fossilfritt samfunn

Nå kan ytterligere to kolleksjoner i iQ-serien bestilles med bioattribuert vinyl.

iQ-materialet ble utviklet for å oppfylle de høye kravene til hygiene og sikkerhet på sykehus, og iQ Granit og iQ Eminent har vært produsert i Sverige siden 80-tallet. Dette er to tidløse iQ-kolleksjoner som ble utviklet for også å oppfylle ønsker om designbredde og behovstilpassede mønstre – en utvikling som har ført til at vi i dag ser iQ-gulvene i estetiske og høyprofilerte miljøer som kontorer, butikker og hjem.  

Denne reisen, fra et funksjonelt produkt i offentlige miljøer til et materiale som hylles på internasjonale designmesser, henger også sterkt sammen med at iQ-serien er et foregangsprodukt innen bærekraft. Det seneste steget i dette arbeidet innebærer at de klassiske kolleksjonene iQ Granit og iQ Eminent nå kan produseres med bioattribuert vinyl. På forespørsel kan standardproduktet produseres med BiovynTM, hvilket innebærer at den fossile råvaren byttes ut med biobasert råvare under produksjonen, i henhold til prinsippene om massebalanse.

 

 

Designet for å fremme velvære

iQ Granit og iQ Eminent er skapt for å bidra til innredning som fremmer harmoni og velvære. Innredning som gir kontakt med naturen har vist seg å kunne redusere stress, øke trivselen, bedre rehabilitering og øke kreativitet og konsentrasjon. Dette er i dag kjent som biofilisk design - design som ivaretar menneskers naturlige dragning mot naturen. 

Kolleksjonene iQ Granit og iQ Eminent tilbyr fire mønstre og en helt ny fargepalett. Dette designsystemet gjør at samtlige produkter harmoniserer med hverandre, kan kombineres for å passe inn i alle rom og garanterer en inkluderende innredning. Vi har for eksempel utviklet mønstre som passer i pleiemiljøer hvor det bor personer som lever med demens. 

I iQ Granit, hvor det myke, levende mønsteret er inspirert av naturlig stein - har de klassiske fargene fått en lysere nyanse og et oppdatert mønster. Resultatet gir et tidsriktig og moderne preg som passer perfekt med iQ Eminent. iQ Eminent, med en følelse av polert naturstein, har også fått en ny fargepalett som gir et sofistikert og nyansert uttrykk. 

Kolleksjonene er delt inn i fire fargefamilier som er enkle å kombinere, men også vakre hver for seg: Oxide, Argil, Lichen og Basalt. 

iQ-gulvene produseres og resirkuleres i Ronneby i Sverige.

iQ Granit og iQ Eminent har sin opprinnelse fra, og produseres fortsatt i Ronneby, Sverige - der innovasjonsteamet vårt har utviklet en unik løsning for å gjenvinne gamle ftalatfri homogene vinylgulv. Både iQ Granit og iQ Eminent i standardutførelse, og nå med BiovynTM , kan samles inn via ReStart-systemet og bli til nye gulv av samme kvalitet. * 

Å gjenvinne 1 kvm av et iQ-gulv sparer nesten 12 kg CO2eq, dels fordi avfallet ikke sendes til forbrenning og dels fordi det resirkulerte materialet erstatter jomfruelig råvare i nye gulv.

 

Å bruke iQ Granit eller iQ Eminent med BiovynTM kan bidra til god rangering i flere av byggebransjens sertifiseringsordninger slik som LEED, WELL og BREEAM-NOR.  

iQ Granit og iQ Eminent produseres etter prinsippene for Cradle to Cradle®. Materialenes innvirkning på menneskers helse vurderes av et uavhengig eksternt laboratorium (EPEA) og resultatene er tilgjengelige i MHS-dokumenter (Material Health Statements) på nettsiden.

Fleksibelt, enkelt å legge og unik mulighet for gjenoppretting

iQ-gulvene er kjent for å være svært fleksible og enkle å legge. Belegget er våtromsgodkjent og er enkelt å montere med oppbrett, over rør og brette ned i sluk for en vanntett installasjon.

Noe av det som gjør Tarketts iQ-kolleksjoner unike er muligheten for å gjenopprette gulvets overflatesjikt og uttrykk med tørrpolering. Regelmessig vedlikehold med tørrpolering holder gulvoverflaten glatt og forseglet, slik at smuss ikke trenger inn i gulvet. Tørrpoleringen fjerner ikke bare riper, men gjør også at iQ-gulvet ved normal bruk kan gjenopprettes til sin opprinnelige rengjøringsfunksjon under hele levetiden (20 års garanti).

Tarkett gir 20 års garanti (livstid) på iQ-gulvenes rengjøringsfunksjon. Kravet er at gulvet må tørrpoleres regelmessig og at det aldri brukes voks, polish eller andre kjemikalier som skaper overflatehinne på gulvet. 
iQ-gulvene har overflatesjiktet iQ PUR som setter en ny standard for slitestyrke og flekkmotstand. Det gir markedets beste beskyttelse mot merker og flekker – også fra kjemikalier som brukes i for eksempel sykehus og laboratoriemiljøer.

Markedets laveste livssykluskostnader

iQ-gulvenes overlegne ytelse gjør at man kan spare 30 % på vedlikeholdskostnader og tjene inn investeringen på 3 år. Ettersom rengjøring gjøres med vanlig vann og milde rengjøringsmidler, er det ikke behov for voks eller polish. Tarkett har utviklet en LCC-modell (life cycle cost) for å beregne og sammenligne rengjørings- og vedlikeholdskostnader for en rekke ulike gulvmaterialer. 

Fargekoordinerte gulvløsninger for teknisk krevende rom

iQ Granit Akustikk for trinnlydsdemping, de sklihemmende gulvene Granit Safe. T og Granit Multisafe (oppdateres 2023), samt iQ Granit SD og iQ Toro SC er alle utviklet for å møte våre kunders mest krevende tekniske kriterier uten å gå på akkord med estetikken. 

Disse kolleksjonene med løsningsprodukter vil finnes i 14 basisfarger (8 for Multisafe-produktene) som alle vil være fargemessig koordinert med iQ Granit og iQ Eminent. Muligheten for å blande kolleksjoner fører ikke bare til enklere og raskere gulvplanlegging, men bidrar også til et harmonisk inneklima. 

iQ-gulvene skriver historie igjen

 iQ-gulvene skriver historie igjen

Hos Tarkett jobber vi målrettet for en sirkulær økonomi som skaper verdi ved å bevarer mest mulig av naturens ressurser og reduserer vår miljøpåvirkning. iQ-serien er et godt eksempel på dette arbeidet. iQ-serien var de første vinylgulvene våre som ble ftalatfri, og de første som kunne produseres sirkulært. I 2020 ble iQ Natural verdens første vinylgulv som kunne produseres med bioattribuert vinyl. Nå følger iQ Granit og iQ Eminent etter. 

På forespørsel kan vi produsere iQ Granit og iQ Eminent med bioattribuert vinyl – Biovyn™. 

Det innebærer at fossile råvarer erstattes med fornybar biomasse som ikke konkurrerer med matproduksjon, og som stammer fra trerester fra skoger i Finland. Den fornybare råvaren tilsettes gjennom prinsippet om massebalanse, og sertifiseres av en ekstern partner, RSB (Roundtable on Sustainable Biomaterials), for å garantere full sporbarhet og transparens.

Produktene med Biovyn holder samme ytelse som standardversjonen og kan hentes tilbake etter bruk og gjenvinnes til råvare for nye produkter. iQ Granit og iQ Eminent med bioattribuert vinyl har et lavere klimaavtrykk sammenlignet med standardversjonen. Informasjon om produktenes klimapåvirkning er tilgjengelig i våre EPDer.

*Gjelder gulv produsert fra 2011 og nyere

Les mer om

iQ Granit og iQ Eminent i klasserom
iQ-kolleksjonene

Våre homogene vinylgulv iQ er takket være sine funksjonsløsninger, lave livssykluskostnad og unike vedlikeholdsegenskaper et perfekt valg for offentlige miljøer verden over.

Granulert gulv fra Tarketts fabrikk i Ronneby
Gjenvinning av utrevne vinylgulv

Utfordringen med å fjerne lim og sparkelrester fra materialer har tidligere gjort gjenvinning av gamle gulv vanskelig. Nå har vi utviklet en løsning.

iQNatural
Nye iQ Natural - et steg mot et fossilfritt samfunn

Nye iQ Natural er verdens første vinylgulv med bioattribuert vinyl. Dette innebærer at den fossile oljen erstattes av biobasert råvare under produksjonen, i henhold til prinsippene om massebalanse

Gjenvinning av monteringskapp fra vinylgulv
Gjenvinning av monteringskapp fra vinylgulv

I Norden har Tarkett samlet inn monteringskapp fra vinylgulv i over 20 år. Tarkett står for opphenting og sortering av innsamlede kapprester.

Kolleksjoner