Gjenvinning av monteringskapp fra vinylgulv

Gjenvinning av monteringskapp fra vinylgulv

Tarkett ReStart – bakgrunn

I Norden har Tarkett samlet inn monteringskapp fra vinylgulv i over 20 år. Tarkett står for opphenting og sortering av innsamlede kapprester. Det blir omtrent 10% monteringskapp ved legging av vinylgulv. Gulvleggeren legger avfallet i spesielle ReStart sekker. Sekkene legges deretter i et metallbur på en pall som sendes til Tarketts anlegg i Ronneby. Der sorteres kappet og sendes til materialgjenvinning, slik at materialet blir til ny råvare for Tarkett-gulv. I 2020 samlet Tarkett i Norge inn drøyt 129 tonn monteringskapp fra prosjekter rundt i hele landet via ReStart-systemet. 

Tarkett har også utviklet en løsning med storsekker (BigBags), først og fremst beregnet for større prosjekter og andre situasjoner der systemet med metallbur ikke er optimalt.  Denne innsamlingen av monteringskapp fra vinylgulv er også en del av Tarketts ReStart-konsept. Innsamlingssystemet ReStart håndterer kun Tarkett-materialer.

Navnet ReStart brukes også for Tarketts retursystemer i øvrige land i Norden og Europa. Det er det overordnede navnet på Tarketts system for innsamling og materialgjenvinning av gulv – som vi for eksempel bruker til innsamling av monteringskapp fra linoleum, utrevne homogene vinylgulv og teppefliser i Norge - og andre deler av verden.

Slik fungerer systemet for monteringskapp fra vinylgulv:

Hvilken type avfall tar vi imot?

 • Monteringskapp fra Tarkett vinylgulv og -veggmaterialer. 

Hva vil vi IKKE ha i sekkene?

 • Gamle/utrevne gulv
 • Monteringskapp fra linoleum eller andre produsenter
 • Knivblad, sveisetråd, endebeskyttelse, emballasjemateriale og annet avfall

Hvordan gjør jeg det?

 • Kontakt din salgsrepresentant eller Tarkett på telefon +47 32 30 92 00, eller send e-post til teknisk@tarkett.com for gjennomgang av programmet, og for å skrive avtale.
 • Deretter bestilles / mottas poser og bur, eller grønne retursekker som er til kapp og monteringsrester fra vinylgulv og designgulv (LVT). 
 • Fyll grønn retursekk med rent kapp direkte, eller fyll poser og legg disse i burene.
 • Når buret med poser, eller den grønne retursekken er full - kontakter man Tarkett på telefon +47 32 20 92 00 og avtaler opphenting av fulle beholdere. Oppgi prosjektnavn ved bestilling av opphenting.
 • Tarkett transporterer deretter bur og retursekker til Tarketts gjenvinningsanlegg i Ronneby.
 • I gjenvinningsanlegget sorteres innholdet fra sekkene. 
 • Mesteparten av monteringskappet males til granulat og blandes med nye råvarer for produksjon av nye gulv. Resterende kapp går til energigjenvinning. Ingen monteringskapp leveres til deponi. 
 • For hver kilo avfall som vi kan gjenvinne, reduserer vi klimautslippene med 3,7 kg CO2.
   

Kontakt

For mer informasjon om ReStart og iD Square, ta kontakt med din Tarkett-representant.
For mer informasjon om beregninger av utslipp ved gjenvinning, kontakt:

Nils Säving,  Miljøspesialist: +46 8 625 19 74nils.saving@tarkett.com.

Relaterte artikler

Restart | Materialgjenvinning – å spare på jordens ressurser
ReStart – å spare på jordens ressurser

Gjennom ReStart-ordningen tar vi tilbake kapp og installasjonsavfall, og gjenvinner dette til råmateriale for nye gulv.

Granulert gulv fra Tarketts fabrikk i Ronneby
Gjenvinning av utrevne vinylgulv

Utfordringen med å fjerne lim og sparkelrester fra materialer har tidligere gjort gjenvinning av gamle gulv vanskelig. Nå har vi utviklet en løsning.

Tarkett gjenvinner gulv fra IKEA
Verdensunikt sirkulært gulvprosjekt i Kungens Kurva

Da IKEA i Kungens Kurva ble renovert, rev man ut 10.000 kvm gamle gulv og sendte tilbake til vår fabrikk i Ronneby for gjenvinning. Materialet er nå brukt som råvare til nye gulv på IKEA i Jönköping.