Hvilke teppefliser kan gjenvinnes, og hvordan fungerer det?

Hvilke teppefliser kan gjenvinnes, og hvordan fungerer det?

Gjennom tett samarbeid med Aquafil har Tarkett utviklet en teknikk som gjør det mulig å separere garnet fra resten av teppeflisen. Aquafil kan deretter produsere ECONYL®-garn som består av 100 % gjenvunnet materiale, som igjen kan benyttes i produksjon av for eksempel nye teppefliser. I tillegg kan baksiden av teppeflisene med EcoBase, gjenvinnes 100 % til ny og tilsvarende vare. EcoBase er designet og utviklet for gjenvinning, og har vært på markedet i flere år.

Hvilke gulv kan gjenvinnes?

•    Teppefliser med løkkeluv og PA6-garn i størrelse 48 x 48 og 50 x 50 cm - uansett produsent og bakside.

Hvordan fungerer det?

  • Det gjennomføres en befaring av faglært gulvtekniker, eller Tarkett selger med egnet testverktøy for å sikre materialets fiberkvalitet. Tilbakemelding på mulighet for gjenvinning kan gis direkte. 
  • I samsvar med befaringens resultat fyller ansvarlig gulvtekniker eller selger ut et skjema med detaljer på prosjektet, som sendes til Tarkett i Norge.
  • Når alle detaljer er avklart, avtales det pr prosjekt hvordan det praktisk gjennomføres fra stabling på pall til opphenting.
  • Teppeflisene sendes etter avtale til Tarketts anlegg i Nederland, hvor garnet separeres med den nye teknikken. Renhetsgraden blir over 95 %, noe som er en forutsetning for at det skal kunne gjenvinnes. 
  • Kunden mottar et sertifikat for mengde innsamlet materiale, mengde råvare og CO2-utslipp som er spart via gjenvinningen.
  • For hver kvadratmeter teppeflis som gjenvinnes, reduseres klimaavtrykket med ca 6 kg CO2. For teppeflis med en EcoBase-bakside forbedres reduksjonen til ca 8 kg CO2.

 

Kontakt oss for mer informasjon 

Relatert innhold:

Cradle to Cradle®
Cradle to Cradle®

Cradle to Cradle (The Cradle to Cradle Products Innovation Institute) er en ideell organisasjon som arbeider med tredjepartssertifisering for å evaluere produkters miljøpåvirkning.

Ronneby i Sverige
ReStart - vår returordning

Gjennom ReStart-ordningen tar vi tilbake kapp og installasjonsavfall, og gjenvinner dette til råmateriale for nye gulv.

Se våre kolleksjoner:

Tæppefliser

Her har vi samlet vores kollektioner af tæppefliser fra DESSO, som er en del af Tarkett og har mere end 85 års erfaring med tæppefliser af høj kvalitet. DESSO var den første gulvproducent i verden, som arbejdede for en cirkulær økonomi inden for produktion og genanvendelse – en filosofi som har udmøntet sig i Cradle to Cradle-certificering.