Hvilke teppefliser kan gjenvinnes, og hvordan fungerer det?

Hvilke teppefliser kan gjenvinnes, og hvordan fungerer det?

Gjennom tett samarbeid med Aquafil har Tarkett utviklet en teknikk som gjør det mulig å separere garnet fra resten av teppeflisen. Aquafil kan deretter produsere ECONYL®-garn som består av 100 % gjenvunnet materiale, som igjen kan benyttes i produksjon av for eksempel nye teppefliser. I tillegg kan baksiden av teppeflisene med EcoBase, gjenvinnes 100 % til ny og tilsvarende vare. EcoBase er designet og utviklet for gjenvinning, og har vært på markedet i flere år.

Hvilke gulv kan gjenvinnes?

•    Teppefliser med løkkeluv og PA6-garn i størrelse 48 x 48 og 50 x 50 cm - uansett produsent og bakside.

Hvordan fungerer det?

  • Det gjennomføres en befaring av faglært gulvtekniker, eller Tarkett selger med egnet testverktøy for å sikre materialets fiberkvalitet. Tilbakemelding på mulighet for gjenvinning kan gis direkte. 
  • I samsvar med befaringens resultat fyller ansvarlig gulvtekniker eller selger ut et skjema med detaljer på prosjektet, som sendes til Tarkett i Norge.
  • Når alle detaljer er avklart, avtales det pr prosjekt hvordan det praktisk gjennomføres fra stabling på pall til opphenting.
  • Teppeflisene sendes etter avtale til Tarketts anlegg i Nederland, hvor garnet separeres med den nye teknikken. Renhetsgraden blir over 95 %, noe som er en forutsetning for at det skal kunne gjenvinnes. 
  • Kunden mottar et sertifikat for mengde innsamlet materiale, mengde råvare og CO2-utslipp som er spart via gjenvinningen.
  • For hver kvadratmeter teppeflis som gjenvinnes, reduseres klimaavtrykket med ca 6 kg CO2. For teppeflis med en EcoBase-bakside forbedres reduksjonen til ca 8 kg CO2.

 

Kontakt oss for mer informasjon 

Relatert innhold:

Cradle to Cradle®
Cradle to Cradle®

Engasjementet vårt for sirkulær økonomi har en lang historie. Siden 2011 har Tarkett samarbeidet med Cradle to Cradle og EPEA.

Restart | Materialgjenvinning – å spare på jordens ressurser
ReStart – å spare på jordens ressurser

Gjennom ReStart-ordningen tar vi tilbake kapp og installasjonsavfall, og gjenvinner dette til råmateriale for nye gulv.

Se våre kolleksjoner:

Teppefliser

Her har vi samlet våre kolleksjoner teppefliser fra DESSO. Våre tepper er tilgjengelig i et stort utvalg mønster og fargepaletter, samt i ulike størrelser. Teppeflisene passer utmerket å kombinere med øvrige produkter fra Tarkett, for å skape inspirerende og praktisk interiør og spennende soner.