Linoleum i barnehager, på skoler og kontorer

Linoleum i barnehager, på skoler og kontorer

Funksjonalitet

Funksjonaliteten i historiske linoleumsgulv er oppgradert for å oppfylle dagens standard.

Fra slutten av 1800-tallet og frem til 1970-tallet fylte linoleum på mange måter den rollen som vinylgulv fyller i dag. Det var et praktisk gulv i hjemmet, som tålte søl og var lett å rengjøre. Det var også et glamorøst gulv på grunn av designbredden og muligheten for estetisk variasjon. Linoleum prydet derfor butikker, hoteller og idrettsanlegg. Bruken av linoleum nådde toppen på 20-tallet, da 44 fabrikker i verden produserte 170 millioner kvadratmeter linoleum i året. 

Produksjonen ble imidlertid påvirket av samtiden. 1900-tallets finanskriser og verdenskriger påvirket både råvaretilgang og etterspørsel. Men det var først og fremst vinylgulvene som tok over. På 50- og 60-tallet vokste vinylgulven i popularitet. Linoleum ble ansett som vanskelig å vedlikeholde. Datidens linoleumsgulv krevde regelmessig pleie med voks og polish for å ikke bli vannskadet. Sjøfarten stoppet også bruken av linoleum på grunn av brannfare. 

I den siste delen av 1900-tallet ble produksjonen redusert, og i dag er Tarketts anlegg i Narni én av bare fire linoleumsfabrikker i verden. Her foregår det arbeid som tar vare på tradisjonelt design og samtidig tilpasser uttrykket til dagens idealer.

Funksjonaliteten i historiske linoleumsgulv er oppgradert for å oppfylle dagens standard.

Dagens linoleum er slitesterkt, lettstelt og hygienisk

Dagens linoleum er branngodkjent. Tarketts linoleum til gulv og vegg gjennomgår en overflatebehandling som gjør materialet like slitesterkt som vinyl. Linoleum kan dermed legges i alle rom unntatt våtrom og entréer som utsettes for mye fuktighet. Materialet er både lettstelt og har naturlige antibakterielle egenskaper, noe som gjør det velegnet som innredning på sykehus og skoler. Men hvor linoleum legges, er ofte mer avhengig av tradisjon enn av funksjonalitet. 

Linoleum på kontorer og i offentlige miljøer

Linoleum står sterkt som interiørløsning på kontorer og i offentlige lokaler, som museer. Det er ofte en arkitektdrevet beslutning som handler både om estetikk og ønsket om å bruke et naturlig materiale. Linoleum bidrar på flere måter til kvaliteten på inneklimaet. Tarketts linoleum har VOC-nivåer langt under godkjent standard. Det er lett å rengjøre og har en lav livssykluskostnad, ettersom det ikke krever noe ekstra vedlikehold med voks eller polish. Samtlige kolleksjoner kan fås med akustikkbakside som gir en trinnlydsforbedring på 19 dB.

Linoleum på skoler

I Norden brukes linoleum først og fremst på skoler, fra barnehage til universitet. I dag legges Tarketts linoleum i skoler først og fremst på grunn av bærekraftige egenskaper, hygiene og farger. Samtlige kolleksjoner er Svanemerket, noe som ofte etterspørres. Takket være harpiksen har linoleum naturlige antibakterielle egenskaper. Den generøse fargepaletten gir skoler og barnehager muligheten til å innrede både gulv og vegger med varierte, men harmoniserende farger.

Linoleum på skoler

Linoleum i eldreboliger og i helseinstitusjoner

Tarketts estetisk matchende linoleumskolleksjoner gir et komplett utvalg som møter, eller kan tilpasses en rekke strenge krav til funksjonalitet, som f.eks. lyddemping, strømavledning, sklisikkerhet eller veggkledning. Rundt om i Norden finner vi eldreboliger og legesenter som er innredet med linoleum. Overflatebehandlingen xf2 gjør gulvet ytterst bestandig mot riper og dermed motstandsdyktig mot smuss og kjemikalier.

Linoleum i utleieleiligheter

Boligfirmaer som bygger utleieleiligheter kjøper linoleum fordi det er bærekraftig, estetisk tiltalende og prisgunstig. Når linoleum velges bort, kan det ha med redselen for at gulvene kommer til å "vaskes i stykker" å gjøre, noe som i prinsippet er umulig om vedlikeholdsanvisninger følges, ettersom de er behandlet med xf2

Linoleum på steder med mye trafikk

Gulvet på flyplassen i Zürich er et linoleumsgulv fra Tarkett som fortsatt er i god stand etter 16 år. En flyplass med tusenvis av daglige besøkende, trillekofferter og bagasjevogner er altså ikke noe problem for et gulv behandlet med xf2, som ble utviklet for å motstå selv den tøffeste mekaniske slitasjen.

Les mer om:

Linoleum med ny matt overflate og flere farger
Linoleum | Ny matt overflate og flere farger

Våre linoleumgulv er homogene og produseres i ett sjikt, for optimal slitestyrke. Oppskriften består av naturlige ingredienser som linolje, korkmel, tremel, naturharts og jutevev.

Gamle linoleumsgulv blir ny råvare
Gamle linoleumsgulv blir ny råvare

Egenskapene ved Tarketts linoleum gjør det til et kvalitetsprodukt med gode bærekraftige egenskaper. Derfor kan gammel linoleum nå bli til ny råvare med ReStart.

Klassiske og moderne linoleummønstre fra Tarkett
Klassiske og moderne linoleumsmønstre

Tarketts linoleumsgulv har en matt overflate som gir materialet en naturlig og taktil følelse. Her finnes farger og design inspirert av naturens elementer.

Å innrede med naturmaterialer
Å innrede med naturmaterialer

Tarketts linoleumsgulv produseres med naturlige og fornybare råvarer, og er designet som et homogent produkt montert på jute. Derfor er det også enkelt å gjenvinne.

Relaterte kolleksjoner: