Klassiske og moderne linoleumsmønstre

Klassiske og moderne linoleumsmønstre

Klassiske og moderne linoleummønstre

Med sin nye matte overflate gir linoleumsgulvene en unik taktil følelse av et naturmateriale. Den oppdaterte kolleksjonen kombinerer vakkert både det klassiske ved materialet, og det moderne med designet.  

Tarketts linoleum har en matt overflate som gir materialet en unik taktil følelse. Designerne våre har utviklet seks linoleumskolleksjoner med en harmonisert palett på over hundre farger. En arkitekt kan altså ta utgangspunkt i farger og deretter velge fritt blant mønstre og funksjonalitet. Mønstre og farger er inspirert av naturens elementer som løvfiber og naturlige nyanser som lin. Materialet er tilpasset både gulv og vegg, og er elastisk nok til å skape alle typer former; rette og avrundede, gulv og vegger, arkitektoniske detaljer og møbler.

20-tallets mest glamorøse gulv

Det estetiske uttrykket og assosiasjonene du får av et linoleumsgulv, har delvis med tradisjon å gjøre. Linoleum ble oppfunnet på 1860-tallet av Frederick Walton, en engelsk produsent av hår- og ryktbørster, som en dag fikk ideen om å bruke oksidert linolje for å skape et vanntett lag til børstene sine. Eksperimentet førte til et materiale som var like slitesterkt som gummi, men eksepsjonelt elastisk. Walton forsto at det også kom til å fungere utmerket som gulv.

20-tallets mest glamorøse gulv

Linoleumsgulv ble et fenomen. Praktisk på kjøkken der det ble sølt vann og man mistet porselen. Funksjonelt i offentlige rom med mye trafikk. I tillegg var det vakkert. Produksjonsteknikken tillot snart mange farger og intrikate mønstre, og gulvene ble dermed eksklusive. Det ble lagt fantasifulle linoleumsmønstre på barnerom, i kunstgallerier og gymsaler. Offentlige bad og tennisbaner ble utstyrt med linoleum. Det lå linoleum på luksushoteller og på deres maritime motparter, cruiseskipene. Spisesalen på Titanic var innredet med et linoleumsgulv som hadde mønsteret til et persisk teppe, og historikere tror at også den berømte, buede trappen og området rundt saltvannsbassenget var kledd med dette fremtidsmaterialet.

Klassiske linoleumsmønstre

De klassiske mønstrene som forbindes med linoleumsgulv oppstår naturlig når ingrediensene blandes. Tarketts linoleum produseres fortsatt etter originaloppskriften fra 1898. Kokt linolje utsettes for varm luft og forvandles til en hard og slitesterk masse, som så stivner i lag på en bomullsbakside i en prosess som ikke er helt ulik lysstøping. Deretter blandes massen til en såkalt linoljesement ved at man tilfører harpiks, korkmel, tremel og kalsiumkarbonat, og blandingen smuldres deretter ned til granulat. 

Marmorering – vakre virvler

Det mest kjente linoleumsmønsteret oppstår når materialet blandes i fire nyanser fra lyst til mørkt og presses til linoleumsmasse, som legges på en bakside av jutevev. Det er når massen presses at marmoreringen oppstår. Marmorering gir en estetisk, men også praktisk effekt i og med at den skjuler smuss mellom rengjøringer.

Marmorerte linoleumsgulv finnes i kolleksjonen Veneto samt i Style Emme, der mønsteret er mykere.

Jaspé – subtile striper

Et annet klassisk linoleumsmønster er jaspé, et stripete mønster som har fått navnet sitt etter jaspis, et mineral. Dette subtilt stripete mønsteret skapes med en annen type press enn det marmorerte.

Jaspé-mønsteret fås i kolleksjonen Style Elle.

Ensfarget – klare farger

Om linoleumsmassen bare farges i én farge, får man ensfarget linoleum. Etrusco-kolleksjonen byr på 16 klare farger som kan kombineres med hverandre og de mønstrede kolleksjonene.

Ti av fargene er dessuten tilgjengelige i kolleksjonen LinoWall, som er markedets eneste linoleum tilpasset vegg.

Utvalgte pigmenter – unike farger

Originale er den første linoleumskolleksjonen i verden som er sertifisert til Cradle to Cradle gull. Pigmentene er utvalgt for å bli godkjent på dette nivået, og den nye overflatebehandlingen Essenza+ har en enda høyere bærekraftig ytelse enn xf2. (Kolleksjonen kan også bestilles i standardutførelse med xf2, men rangeres da som Cradle to Cradle sølv.)

Originale med Essenza+ er en del av Tarketts Circular Collection. 

Andre linoleumsmønstre

Ulike press- og fargekombinasjoner gjør variasjonene uendelige.

Kolleksjonen Trentino har et mønsterbilde som bygger på tre farger – en marmorert grunnfarge som sammen med to kontrasttoner gir både retning og dybde i designet.

Les mer om:

Linoleum med ny matt overflate og flere farger
Linoleum | Ny matt overflate og flere farger

Våre linoleumgulv er homogene og produseres i ett sjikt, for optimal slitestyrke. Oppskriften består av naturlige ingredienser som linolje, korkmel, tremel, naturharts og jutevev.

Gamle linoleumsgulv blir ny råvare
Gamle linoleumsgulv blir ny råvare

Egenskapene ved Tarketts linoleum gjør det til et kvalitetsprodukt med gode bærekraftige egenskaper. Derfor kan gammel linoleum nå bli til ny råvare med ReStart.

Linoleum i barnehager, på skoler og kontorer
Linoleum i barnehager, på skoler og kontorer

Tarketts linoleumsgulv er overflatebehandlet med xf2 for å skape en ultimat slitesterk overflate som innehar moderne tekniske egenskaper og funksjonaliteter.

Klassiske og moderne linoleummønstre fra Tarkett
Klassiske og moderne linoleumsmønstre

Tarketts linoleumsgulv har en matt overflate som gir materialet en naturlig og taktil følelse. Her finnes farger og design inspirert av naturens elementer.

Å innrede med naturmaterialer
Å innrede med naturmaterialer

Tarketts linoleumsgulv produseres med naturlige og fornybare råvarer, og er designet som et homogent produkt montert på jute. Derfor er det også enkelt å gjenvinne.

Relaterte kolleksjoner: