
Tarkett lanserer nytt system for gjenvinning av teppeflis
Tarkett lanserer nytt system for gjenvinning av teppefliser
Gjennom tett samarbeid med Aquafil har Tarkett utviklet en teknikk som gjør det mulig å materialgjenvinne teppefliser med PA6 garn som er, eller vil bli montert i Norge. Det nye innsamlingssystemet med ReStart for teppeflis innebærer en potensiell reduksjon av klimagassutslipp på flere tusen tonn CO2 årlig. Systemet er allerede satt i drift, og det jobbes med de første prosjektene.
I Norge har Tarkett jobbet med innsamling og gjenvinning av vinylgulv i over 10 år. Nå åpnes et nytt system, denne gang for gjenvinning av teppefliser. Ved Tarkett sitt anlegg i Waalwijk, Nederland, finnes nå en ny teknikk på plass hvor de tekniske utfordringene med å separere garnet fra resten av teppeflisen er løst, samtidig som man opprettholder den høye kvaliteten på materialet. Dette utviklingsarbeidet har foregått i tett samarbeid med den italienske fiberprodusenten Aquafil.
Tarkett vil være med å drive overgangen til et klimanøytralt samfunn. Utvidelse av systemene for gulvgjenvinning i Norden til også å omfatte teppefliser, er et betydelig steg mot å realisere en sirkulær økonomi for gulv, og vi er stolte over å få være en pioner på dette området.
- Dag Duberg, nordisk bærekraftsjef Tarkett.
Hvilke teppefliser kan gjenvinnes, og hvordan fungerer det?
Tarkett har utviklet en ny teknikk i samarbeid med Aquafil som gjør det mulig å separere garnet fra baksiden, og samtidig beholde renhetsgraden i materialet. Aquafil kan deretter produsere ECONYL®-garn som består av 100 % gjenvunnet materiale, som igjen kan benyttes i produksjon av for eksempel nye teppefliser. I tillegg kan baksiden av teppeflisene med EcoBase gjenvinnes 100 % til ny og tilsvarende bakside. EcoBase er designet og utviklet for gjenvinning, og har vært på markedet i flere år allerede.