Luft, lyd og utslipp innendørs

Luft, lyd og utslipp innendørs

Utslipp av VOC

Vi tilbringer ca. 90 % av tiden vår innendørs. Derfor er innemiljøet viktig for helsen vår. VOC (flyktig organisk forbindelse) er en samlebetegnelse for alle flyktige organiske forbindelser som slippes ut fra et materiale, både de som er skapt av naturen og av mennesker. Det er ikke mulig å si noe om helseeffektene av VOC generelt siden de ikke er en definert gruppe kjemikalier. Noen kan være uønskede og ha negative helseeffekter, mens andre flyktige organiske forbindelser setter vi pris på – for eksempel VOC som får rosene til å lukte som de gjør. Vår ambisjon er imidlertid å jobbe etter føre-var-prinsippet og utvikle produkter som har så lave utslipp som mulig.

Støv og partikler

Vi vil at våre gulv skal bidra til et bedre miljø der mennesker bor, jobber og oppholder seg. Gulvene skal være gode å gå på, lette å holde rene, gi god akustikk og bidra til et trygt og sunt inneklima. Siden vi tilbringer cirka 90 % av tiden vår innendørs, har innemiljøet stor betydning for helsen vår. Samtidig går utviklingen mot mer energieffektive bygg med god isolasjon og høy tetthet. Dette har en negativ effekt på ventilasjon og luftkvalitet. Vi ser også at helseproblem som astma og allergi øker. Derfor jobber Tarkett med å lage gulvprodukter som bidrar til et godt innemiljø og bedre helse

Akustikk

Vi ønsker ikke å bli forstyrret av støy fra andre deler av bygget, hverken hjemme, på skolen, på sykehjemmet eller på kontoret. Den beste måten å redusere støynivået på er å minimere det ved kilden. Ved å velge riktig gulv kan du redusere lydnivået helt fra starten av og skape merverdi i form av behagelig akustikk og lydmiljø. Her forteller vi deg mer om hva du bør ta hensyn til når det gjelder gulv og akustikk. 

Farge og kontrast

linoleum farger nyanser

Farge og mønster er mer enn estetikk. Bevisste valg av farger, mønstre og materialer kan øke trivselen på for eksempel et sykehjem, ved å virke beroligende eller øke sikkerheten gjennom tydelighet. I et skolemiljø kan fargevalg ha en positiv innvirkning på konsentrasjon og atferd, spesielt i førskolemiljøer.

Hos Tarkett gjør vi både egne undersøkelser og samarbeider med eksterne eksperter for å forstå kundenes unike behov. Personer som lider av demens kan for eksempel oppfatte mørke områder som hull og distinkte mønstre som søppel som må plukkes opp. Sammen med British Center for Dementia Research utvikler vi derfor en kolleksjon av gulv som gir et harmonisk miljø for akkurat denne gruppen. Vi har undersøkt fargenes innvirkning på læring i en egen studie som først og fremst ser på hvordan barn i forskjellige aldre oppfatter og påvirkes av farger. Vi har også kunnskap om hvordan materialvalg og farger kan bidra til å gjøre skolens fysiske miljø tilgjengelig for alle, uavhengig av funksjonsvariasjon som synshemning. 

 

Gangkomfort og sklisikkerhet

Å velge et gulv handler også om å tenke på ergonomi og hvordan gulvet skal brukes. Et gulv skal være behagelig å stå og gå på. Når vi står stille, skal knærne og føttene bære hele kroppsvekten. Når vi går eller løper, øker belastningen med opptil to til fem ganger. Kroppsvekten bør bremses opp mykt, slik at du får en god gangkomfort med så liten belastning som mulig. Et gulv med passende svikt og fjæring reduserer risikoen for belastningsskader, spesielt på en arbeidsplass. 

Men et altfor mykt gulv kan føre til at for eksempel sykehussenger, laboratorievogner eller rullestoler synker ned i gulvet og blir vanskelige å trille. Dette kan igjen føre til belastningsskader for personalet som skal jobbe i lokalene. 

Ved å velge et sklihemmende gulv kan man forebygge skader i områder som er ekstra utsatt for fallrisiko. Tarkett tilbyr gulv med sklihemmende effekt. 

Hygiene

På visse områder som sykehus, omsorgshjem, laboratorier og visse deler av produksjonsindustrien stilles det ekstra høye krav til hygiene. Gulvbelegg som kan legges i hulkil mot veggene og sveises i skjøtene, er å foretrekke for å skape overflater som er tette og lette å rengjøre. Våre produkter for sykehusmiljøer fremmer ikke bakterievekst. Overflatene på gulv og vegger skal kunne rengjøres og desinfiseres uten å ta skade. Våre iQ-produkter har for eksempel markedets beste motstand mot flekker fra jod, eosin og betadine. Mange av produktene våre er testet og godkjent for bruk i såkalte renrom.

Lette å rengjøre 

Regelmessig rengjøring er nødvendig for at gulvflatene hjemme, på skoler, sykehus og kontorer skal se rene og pene ut. Støv, smuss og søl samler seg på gulvet, og derfor er det viktig at det er enkelt å rengjøre. Nøkkelen til et lettstelt gulv er at gulvet har en glatt, smussavvisende overflate som gjør rengjøringen lettere og som tåler rengjøringskjemikalier ved vanskeligere flekker. Alle Tarketts gulv har slitesterke overflatelag som er enkle å holde rene.

Her finner du alle våre vedlikeholdsanvisninger


Vinylgulv uten biocider mot resistente bakterier 

For å minimere miljø- og helserisikoer og en eventuell utvikling av resistente bakterier, har Tarkett i mange år helt sluttet å tilsette biocider, dvs. antibakterielle tilsetningsstoffer, i gulvene.
 

Hygiene og bestandighet mot flekker på sykehus

I helsevesenet stilles det spesielt høye krav til hygiene. En overflate som er tett og jevn og tåler rengjøringskjemikalier, gir gode forutsetninger for et hygienisk miljø. Flekkbestandighet og kjemikalieresistens er viktig både med tanke på hygiene og for at overflaten skal holde seg fin i lang tid.

Les mer om hygiene og bestandighet mot flekker i sykehusmiljøer

Hygiene og motstand mot flekker på sykehjem

På et sykehjem skal man stille strenge krav til hygiene. Miljøet er viktig ettersom mange beboere har dårlig helse og er følsomme for infeksjoner. 
Tette og jevne flater er lettere å rengjøre og desinfisere, og derfor bør man unngå flater med grov struktur. Flekkbestandighet og kjemikalieresistens er viktig, både med tanke på hygiene og for at overflaten skal holde seg fin i lang tid.

Les mer om hygiene og motstand mot flekker på sykehjem

Relatert innhold:

AirMaster Desert teppe
DESSO Airmaster

I dag bruker folk i gjennomsnitt 90% av tiden innendørs. Derfor ønsker Tarkett å bidra til folks helse og velvære på en positiv måte. La oss introdusere teppet DESSO AirMaster®

iQ Granit og iQ Eminent i klasserom
iQ-kolleksjonene

Våre homogene vinylgulv iQ er takket være sine funksjonsløsninger, lave livssykluskostnad og unike vedlikeholdsegenskaper et perfekt valg for offentlige miljøer verden over.

Gulv skal være sikre
Sklihemming

Det skjer mange ganger flere skli- og fallulykker innendørs enn trafikkulykker i mange land. Derfor finnes klare forskrifter for å øke sklisikkerheten i fremfor alt våtrom og kjøkken.

Sykehusseng i pasientrom
Hygiene og flekkbestandighet

En overflate som er tett og jevn og tåler rengjøringskjemikalier, gir gode forutsetninger for et hygienisk miljø. Flekkbestandighet og kjemikalieresistens er viktig både fra en hygienisk og estetisk

Et kjøkken på eldrehjem med Tarkett gulv
Ergonomiske gulv

Gulv på sykehjem bør være godt å stå på og ha god gangkomfort, men ikke være så mykt at det er vanskelig å trille senger eller rullatorer.

En seng i et rom på eldrehjem
Hygiene og motstand mot flekker

Vi vet at et hygienisk miljø er viktig på sykehjem. Gulv og veggflater skal motstå flekker og lett kunne desinfiseres uten å skades.

VOC (Volatile Organic Compound)
VOC (Volatile Organic Compound)

Vi tilbringer ca. 90 % av tiden vår innendørs. Derfor er innemiljøet viktig for helsen vår.